Gaudenti 1971 – Carlo Felice

VenueTurin, Italy
ClientLa Dolce Passione s.r.l.
Year2018

Concept

Gaudenti 1971 is a new format that mixes the small, Italian fine pastry shop with a large international bakery. This was the starting point to define a space that could convey both respect for the traditional values of Italian culture and a strong drive for renewal. This premise translated into a careful renovation of existing elements, which were systematically integrated into the new decor. While a different graphic motif was designed for each venue, giving a new interpretation of historical decorative styles, the consistent use of velvet and blue wood ensures the brand is instantly recognizable.

Development

The first phase of the project brought the venue back to its original layout: unnecessary walls were removed to reveal its longitudinal profile, and vault ceilings were unveiled once again. Unlike Vittorio Emanuele, the Carlo Felice space was entirely re-designed – reinterpreting the historical legacy of the first Gaudenti location. Since there was no original paneling on the walls, a geometrical pattern was used to create a sharp contrast with the vault ceilings. Mirrors amplify space in the wing, multiplying it and its beauty. Blue is balanced by a new yellow hue that is warm and elegant, but never oversteps into golden tones.

CREDITS

LEAD TIME
dicembre 2017 – gennaio 2018

SURFACE
108 mq

ARCHITECTURAL/INTERIOR DESIGN
lamatilde

CONSTRUCTION SUPERVISION
lamatilde

 

PHOTOGRAPHY
PEPEfotografia

VIDEO
Andrea Silvestro
Francesco Ghisi

SOUND DESIGN
Francesco Fantini

CONSTRUCTION COMPANY
Cerruti Blonna

INTERIOR FINISHES
Giuseppe Di Maio (decorations)
Red Pubblicità (graphic supports)

ELECTRICAL SYSTEM
Gielle 85

HYDRAULIC SYSTEM
Cerruti Blonna

SETUP
New Coop

LIGHTING
BT saldature

FURNITURE
New Coop (wood)
BT saldature (iron)
GR contract (covering)