Villa Crespi

VenueOrta San Giulio (NO), Italy
ClientCa.Pri.
Year2018

Concept

The goal of Villa Crespi’s restyling was to respect the building’s eclectic style while also giving it a new interpretation. By contaminating the residence’s existing features with newly designed elements, the project followed in the footsteps of past interventions, which made Villa Crespi an elegant architectural “eccentricity”.

Development

The renovation focused on Antonino Cannavacciuolo’s Michelin-starred restaurant, the cocktail bar and the garden; materials were paired in a variety of combinations, celebrating the villa’s sumptuous frame. In the restaurant, the hue of the walls was toned down and the lighting system, with the help of Filippo Cannata, overhauled to make the space cozier and more theatrical. Hybrid objects that gradually change from mirror to glass were installed to both reflect the surrounding architecture and let it transpire. The most outstanding element in the cocktail bar is a sculptural and precious Calacatta gold marble counter, with a sheet metal base and black iron bottle holder.

In the garden, tying in with the villa’s Moorish style, six green islands complement the new paving. In their exotic excess, they define evocative perspective cones between the facade and the lake, returning the beauty of a real veduta to the villa.

CREDITS

LEAD TIME
January – April 2018

INTERIOR DESIGN
lamatilde

LANDSCAPE DESIGN
lamatilde
Stefano Olivari

LIGHT DESIGN
Filippo Cannata

CONSTRUCTION SUPERVISION
lamatilde

PHOTOGRAPHY
PEPE Fotografia

INSTALLATIONS AND ART
Labanto

VIDEO
Andrea Silvestro

SOUND DESIGN
Abacus

CONSTRUCTION COMPANY
EdilVeruno

ELECTRICAL SYSTEM
New Light

DOORS AND WINDOWS
Cassinelli

SETUP
New Coop
Sommo Fratelli